onsdag 16 juli 2014

Notiser Mars 2014

Notiser Mars 2014

Återreglering hotar regionala flygplatser

Förslaget om en återreglering av flygtrafiktjänsten riskerar slå hårt mot de regionala flygplatserna.
Dessutom är förslaget kantat med felaktiga argument. Det skriver Peter Larsson, vd för Sveriges Regionala Flygplatser i ett debattinlägg.
Sverige har precis lyckas avvärja ett hot från EU för de regionala flygplatserna. Då dyker nästa hot upp.
Sedan i somras finns en vilja från oppositionen i riksdagen att återreglera flygtrafiktjänsten.

Regeringen har därför lagt ett lagförslag om en återreglering.
Flera myndigheter och organisationer är emot förslaget och Svenska Regionala Flygplatser (SRF) har lyckats påvisa att detta skapar en fördyring
för våra flygplatser med cirka 30 procent, något som drabbar skattebetalarna och ytterst passagerarna.

I detta nya uppkomna läge var vi därför många som reagerade på den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Tony Wiklander uttalanden i SVT Rapport.
Wiklander anger tre skäl för en återreglering i inslaget. Att säkerheten skulle äventyras.

Att privata flygledare inte varit verksamma och inte kunnat utvärderas samt att Försvarsmakten inte vill ha privata flygledare.
Alla tre argumenten är direkt felaktiga.

När det nu står klart att en återreglering kraftigt försvårar och fördyrar för de regionala flygplatserna utgår SRF ifrån att socialdemokraterna, miljöpartiet, vänsterpartiet och sverigedemokraterna inte har för avsikt att äventyra flygplatsdriften genom att driva igenom detta förslag.

Källa: Flygtorget.se
--------------------------------------------------------------------

Gratis flyg mellan Luleå och Pajala

Den upphandlade trafiken mellan Luleå och Pajala har tidvis haft låg beläggning.
För att locka fler resenärer att upptäcka flygtrafiken blir det under mars månad gratis att flyga mellan de två städerna. Ryanairs vd Michael O’Leary har ofta talat om att i framtiden ska själva flygbiljetten inte kosta någonting.

Flygbolaget ska istället tjäna pengar på omkringtjänster. Nu hinner dock en norrländsk satsning före Ryanair med kostnadsfria biljetter:  Under mars månad blir det gratis att flyga sträckan Luleå-Pajala-Luleå.

Sträckan trafikeras två gånger per dag med en Jetstream 32. Det är flygplatsen, flygbolaget Avies Sverige, Pajala Resebyrå och Resebyrån R-Line som tillsammans står för satsningen.

Gratiskampanjen är ett sätt att öka medvetenheten om flygtrafiken till Pajala som i och för sig inte är hotad. Sträckan finns med även i den kommande upphandlingen av flygtrafik i Norrland.

Det faktum att vi har tomtecharter hit från England innan jul är ett exempel på att marknadsföringen av en liten flygplats också kan ge resultat.

Källa: Flygtorget.se
--------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar