söndag 2 juni 2013

Nobelt besök i Kiruna

Onsdagen den 15 maj 2013 var det dags för Arktiska rådets klimatmöte i Kiruna stadshus.

Arktiska rådet är ett samarbetsorgan för de åtta arktiska länderna: Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, USA, Kanada och Ryssland. Organisationen sysslar bland annat med övergripande miljöfrågor.

Med på mötet var den Amerikanske utrikesministern John Kerry. Han anlände till Kiruna redan under tisdagen den 14 maj, då han passade på att hinna med ett par timmars överläggningar med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Ministermötet den 15 maj var över på ett par timmar.  De andra ministrarna flögs sedan till forskningsstationen i Abisko. Kerry återvände dock istället snabbt till det amerikanska regeringsplanet som lyfte från Kiruna flygplats redan klockan 14.

Kerry flög i ett av ett av den amerikanska statens officiella flygplan, en Boeing 757.
Flygplanet, en Boeing C-32 är en modifierad Boeing 757 och används oftast av vice president Joe Biden.

Det kallas då för Air Fore Two som är anropssignal vid flygningar när han är ombord.
När president Obama flyger är det oftast det större statsplanet, en Boeing 747 som används och då är anropssignalen Air Force One.

De blå och vitmålade flygplanen med texten United States of America kallas ofta för just Air Force One och Air Force Two men den anropssignalen kan användas till vilket flygplan som helst när presidenten eller vicepresidenten är ombord.

Enligt de reportrar som flugit med den Boeing 757 som idag gästade Arlanda har beskrivit inredningen.  Vicepresidentens och i det här fallet utrikesministerns arbetsrum och sovplats finns på vänster sida i främre delen av kabinen. Utrymmet är inte mycket större än ett vanligt studentrum.
Dessutom finns det ett privat badrum. Resten av kabinen fylls av utrymme för medföljande gäster, secret service, eventuella journalister och flygande personal.

Källa: Flygtorget.se / Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar