söndag 29 januari 2012

Ö-vik får flygledning med kameror

Världens första central för fjärrstyrd flygledning byggs nu i Sundsvall. Här ska planen i Örnsköldsvik dirigeras på distans, med hjälp av kameror.

Flygledarna ska lämna tornet på Örnsköldsviks flygplats. De ersätts istället av fjorton stycken kameror, två zoomkameror och två mikrofoner. Informationen överförs via fiberkabel till Midlanda flygplats utanför Sundsvall. Inte till flygledartornet, utan till ett rum som i dag är ett vanligt kontorslandskap.

55 tums-skärmarna ska placeras för att ge en 360 graders vy. Den sista december 2012 ska centralen vara redo att dirigera starter och landningar på distans. Anläggningen kostar drygt 60 miljoner kronor och ska klara att styra fem flygplatser i framtiden. Till att börja med ska förutom Örnsköldsvik även Sundsvalls egen flygledning flytta hit. Ir-kameror som ser i mörker, överlagrade konturer av landningsbanor och automatisk upptäckt av främmande objekt.

Tekniken utvecklas av Saab i samarbete med LFV, och målet är att sänka kostnaden för att driva små och medelstora flygplatser.

Källa: Ny Teknik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar